Διάσημοι ποιητές και πεζογράφοι έχουν εμπνευστεί από τη Σαντορίνη. Ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Τάσος Αθανασιάδης και άλλοι έχουν περιγράψει με τρόπο μοναδικό, έναν τόπο μοναδικό.
Επίσης, έχει χαρίσει έμπνευση και σε σημαντικούς ζωγράφους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Πάρις Πρέκας, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Χριστόφορος Ασιμής, η Ζωή Αλαφούζου, ο Μάρκος Βενιός, η Άννα Μενδρινού, η Ντιάνα Αντωνακάτου.
Οι οικισμοί της έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού για αρχιτέκτονες όπως ο Le Corbusier, ο Σάββας Κονταράτος, ο Ιωάννης Κοβανούδης και άλλοι.
Από τους προηγούμενους αιώνες μέχρι σήμερα τη Σαντορίνη έχουν απαθανατίσει με φωτογραφίες και βίντεο χιλιάδες άνθρωποι. Αναφέρουμε τις φωτογραφίες της ομάδας που συνόδεψε στο νησί τον Γερμανό αρχαιολόγο και Βαρώνο Χίλλερ φον Γκαίρτρινγκεν (από το 1895-1905), την πασίγνωστη φωτογράφο Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου-Σεραϊδάρη) που ερχόταν για διακοπές στο νησί και οι φωτογραφίες της διέσωσαν την εικόνα της Σαντορίνης πριν από τον σεισμό του 1956. Επίσης, τον φωτογράφο Γεώργιο Ιωακειμίδη που κατέγραψε με τις γυάλινες πλάκες, τοπία πριν από τον σεισμό του 1956 καθώς και τις εκρήξεις του 1925 και του 1949-50. Σελίδες στη Σαντορίνη αφιέρωσε στο λεύκωμα του για την Ελλάδα με τίτλο «Τα χρόνια της αθωότητας» ο Robert A.McCabe (1954-1965). Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και περιλαμβάνει πολλούς γνωστούς, σύγχρονους φωτογράφους.
Η Σαντορίνη ποτέ δε θα σταματήσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Αενάως μεταλλασσόμενη, μεγαλειώδης, αγέρωχη, προκαλεί κάθε γενιά να δοκιμάσει με τα δικά της μέσα και τη δική της αισθητική να αναμετρηθεί με ένα φαινόμενο που ξεπερνά κατά πολύ τα ανθρώπινα μέτρα. Και που θα παραμένει πάντα απρόβλεπτο και αδάμαστο.